Sağlık
A’dan Z’ye YUMURTA
Beslenmemize daha fazla dikkat ettiğimiz Pandemi günlerinde, yiyeceklerle ilgili yeni uygulamalar, yeni bilgiler öğreniyor; gıdaların yetiştirilme ve kullanım şekilleriyle ilgili daha önce duymadığımız özellikleriyle tanışıyoruz.

Beslenmemize daha fazla dikkat ettiğimiz Pandemi günlerinde, yiyeceklerle ilgili yeni uygulamalar, yeni bilgiler öğreniyor; gıdaların yetiştirilme ve kullanım şekilleriyle ilgili daha önce duymadığımız özellikleriyle tanışıyoruz.
Yumurta, her mutfağın nerdeyse ekmek gibi, olmazsa olmaz besinlerinden biridir. Faydası üzerine yazılmış kitaplar mevcuttur. İçeriğindeki yağ ve protein dengesi sağlıklı orandadır. D vitamini (kalsiyum emilimi için önemli), fosfor, A vitamini (sağlıklı görme, cilt ve hücre gelişimi için önemli) ve B2 vitamini, selenyum, karotenoid ve kolin içerir. Yumurtanın vücuda olduğu kadar beyine de iki önemli yararını hatırlatmak gerekir.. Bunlardan biri KOLİN! Diğeri de OMEGA-3 yağları. İkisi de beyne çok lazım, doğal ilaçlar. İkisi de beyin dostu besinler ve ikisi de sadece yumurta sarısında var. Yani beyazını ve sarısını da aynı oranda tüketmek en sağlıklısı.
Satın alırken çatlak, kirli, kanlı ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır. Kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, yeterli kalınlıkta ve az pürüzlü olmalıdır. Evde buzdolabında ve orijinal karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığında doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bu nedenle yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalı ve kurulandıktan sonra kullanılmalıdır. Ayrıca buzdolabında diğer besinlerle temas etmemelidir. Yumurta içeren ve yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanma sürelerinin dışında 2 saatten fazla oda ısısında tutulmamalıdır. 1 yumurta yaklaşık 80 kaloridir. Yumurta yemenin kolesterol yükseltmediğini ancak yağda kızartılan yumurtanın kolesterol açısından risk taşıdığını belirten uzmanlar, tercihen kayısı kıvamında haşlanarak pişirilmiş yumurta tüketilmelidir, önerisinde bulunmaktalar. Çünkü bu şekilde pişirildiğinde yumurtanın besleyici değerinden maksimum oranda yararlanılmış oluyor. Ayrıca çiğ olarak yenebilirler, ancak bu yaşlılar, sakat veya hamile kadınlarda Salmonella bakterileri içerebileceğinden duyarlı olabilecek kişiler için önerilmez. Yine omlet yapmak için yumurtayı kabına kırdığınızda kırmızı bir leke varsa bu yumurtanın da yenilmesi önerilmez, çünkü kırmızı leke embriyo oluşmaya başladığına işarettir.Yumurtaları satın alıp eve getirdiğinizde mutlaka dolapta saklayın ve 3 hafta içinde tüketin.
Satın aldığınız yumurtaların üzerindeki kodların anlamı nedir?
Yumurtaların üzerindeki kod 0 ile başlıyorsa, aldığınız yumurta organik
Yumurtaların üzerindeki kod 1 ile başlıyorsa, yumurta serbest dolaşan tavuktan
Yumurtaların üzerindeki kod 2 ile başlıyorsa, bu yumurta kümeste yetiştirilen tavuktan
Yumurtanın taze veya bayat olduğunu nasıl anlarsınız?


Bir yumurta kabuğunun rengini belirleyen şey nedir?
Marketlerde ve veya gıda satılan yerlerde iki bazen orta renk olarak 3 değişik renkte yumurta görürüsünüz, genelde biline ise; tüm beyaz yumurtaların fabrika çiftliklerinden geldiğini ve tüm kahverengi yumurtaların serbest tavuk yetiştiren yerel çiftçilerden geldiğine inanılır. Aslında yumurta kabuğunun rengi, tavuğun yetiştirildiği koşullarla değil, tavuğun genetiği ile belirlenir.
İlginç gelebilir ama yumurtanın rengi tavukların kafalarının yanındaki renkli cilde, yani kulak memelerine bakılarak tarif edilir. Beyaz kulak memeli tavuklar genellikle beyaz yumurta bırakırlar.
Kahverengi kulak memeli tavuklar genellikle kahverengi. Kırmızımsı kulak memeli tavuklar ise hafif lekeli krem rengi yumurta bırakırlar. Ancak, yumurta kabuğunun rengine göre bir tavuğun diğerinden daha besleyici yumurta bıraktığı ispatlanmamıştır. Bütün yumurtalar eşit şekilde yaratılmaz, çünkü tüm tavuklar aynı şekilde yetiştirilmez.

Gündem
Sağlıkçıların Yıpranma Payına İlişkin Fahrettin Koca’dan Açıklama
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yanıtlaması istemiyle CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan tarafından soru önergesi verildi. Önergede yanıtlanması istenen soru “yıpranma payının tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde revize edilmesine ilişkin” oldu.
Gündem
2 Ocak 2021 Cuma Koronavirüs vaka sayısı tablosu!
Türkiye 2021 yılına yine can kayıpları ile girdi. 202 kişi daha bugün hayatını Koronavirüs’ten kaybetti. Vaka sayısında ve vefat sayısında düşüşler yaşanmaya başladı.
Sağlık
Son Dakika…Türkiye’de 15 Kişide Mutasyon Virüs Tespit Edildi
İngiltere’de ortaya çıkan mutasyon virüs kısa sürede Avrupa’yı sarmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İngiltere kaynaklı mutasyon sebebiyle yapılan incelemelerde 15 kişide ülkeye giriş yaparken tespit edildi kontrol altına alındı dedi.
You must be logged in to post a commentLogin