Gündem
Genelev patroniçesi Manukyan’ı ne kadar tanıyorsunuz?
Son dönemde mirasının kime kalacağı ile ilgili tartışmalar ile gündeme oturan Matild Manukyan’ı ne kadar tanıyoruz? Manukyan aslında kimdir?

Son dönemde mirasının kime kalacağı ile ilgili tartışmalar ile gündeme oturan Matild Manukyan’ı ne kadar tanıyoruz? Manukyan aslında kimdir?
İstanbul’da genelevleriyle ünlü bir sokak vardır. Karaköy semtinde ve ayrıksı duran, girdiğiniz anda atmosferini üzerinizde hissettiren bu sokak her zaman geliri sınırlı olan erkeklerin meskeniydi. Çok cüzi miktarlara kadınlar erkeklerle üst katlara çıkıyor. Sokağın ismi Zürafa Sokağı ve isminin neden bu olduğunu bilen pek kimse yok. Belki de erkekler içerilere bakarak neredeyse boyunlarını kırdıkları içindir…
Şefkatli genelev patroniçesi olarak bilinen 2001 yılında vefat eden Matild Manukyan, Ermeni cemaatindendi. Zürafa Sokak’taki evlerin çoğu onundu. Buna rağmen iyi bir şöhreti vardı. Bu ilginç sokağın tarihinin de parçası olan olağanüstü bir kariyeri var.
Serüven dolu bir hayat
Genç bir kadın olan Matild, İstanbul’da Pera bölgesinde büyümüş. Pera Rumca’da karşı anlamına geliyor, yani Haliç koyunun diğer tarafındaki fakir ve kadim şehrin karşısı. Burada birçok Avrupa kentini andıran yalnızca binaların dışları değil. 20.yy’ın başında burada kulağa Türkçe’den çok Rumca ve Fransız kelimeler gelirdi. Şuanki ismi İstiklal Caddesi olan Rue De Pera işlek mağazalarla dolu bir alışveriş bölgesiymiş. Burası bugün de farklı değil.
1930’larda Manukyan ve eşi Pera’da yürürken burada birçok dans kulübü ve varyete şov varmış. Kısa süre sonra da sinemalar ilk afişlerini basmaya başlamış. O günlere dair konuşan Manukyan, “Sinema ve tiyatroyu çok severdik. Buradaki insanlar hep çok kibar ve kültürlüydü. Sadece sinemaya giderken giyinilip kuşanılmazdı. Erkekler vizon kürk ve şapka giyerdi, biz kadınlar da etek giyer tül örtülü şapkalar takardık. En büyük zevkimiz dışarı çıkmaktı. Unutmayın, o zamanlar radyo bile yoktu.” ifadelerini kullanmıştı.
Atatürk ile de yemek yemiş
Mustafa Kemal Atatürk’ü de görme şansı bulduğunu ifade eden Matild Manukyan, o günleri şöyle anlattı:
“Bir akşam Ermenilere ait Tokatlıyan Oteli’ne gittik. Şans eseri Atatürk de oraya geldi. Uzun bir masa etrafına yerleşmişlerdi ve hepimizin onunla oturmasına izin verildi. Caz çalınıyor, insanlar poker oynayıp dans ediyordu. Bazen vals bazen de tango yapılırdı. Sonraları da daha ziyade fokstrot…”
Fransız Lisesi’nden mezun olan genç Matild, aynı binada terzi açar. O zamanlar kullandığı dikiş makinesini ölene kadar sakladı. 1940’larda kocasının ölümünden kısa süre sonra bir müşterisi ona sıradışı bir öneride bulunur. Borcu karşlığında evini teklif eder ancak ev genelevdir.
Kısa süre sonra genelevler bir iken iki olur ve ona ait genelevlerin toplamı 1960’larda 25’i bulur. Bunlar da Manukyan öldüğünde 2 binden fazla mülkü barındıran bir emlak imparatorluğuna dönüşür. 1990’larda Manukyan’ın baş harfleri bölge adliyesinin duvarlarında bile kazılıydı. Hakimler, Manukyan’dan kiralanan binada çalışıyorlardı.
Geçmişi ile her zaman barışıktı
Ölümünden evvel Manukyan’ın genelevlerle resmi bir ticari ilişkisi kalmamıştı. Ancak o geçmişinden hiç pişman olmamıştı.
Matild Manukyan, ölmeden önce yaptığı bir açıklamasında, “Kızları hep iyi doktorlara gönderdim. Ayrıca onlara acıdığım için çalışma şartlarının iyi olmasına özen gösterdim. Kalacak yere ihtiyaç duyduklarında onlara ucuza ev kiraladım. Kadınların bir çoğu bugün hala bana teşekkür eder.” demişti. O dönem bazı gazetelerde “Manukyan herkese örnek oluyor” gibi manşetler bile atılmıştı.
Tam beş kez Türkiye’nin en dürüst vergi mükellefi seçildi. Manukyan sadece devlete değil, üniversitelere ve kültür kurumlarına da yüklü bağışlar yaptı.
Bu sırada çokça düşman da kazandı. Ölmeden kısa süre önce onu öldürmek isteyen birinin saldırısı sonucunda yakın koruması yaşamını yitirdi.

Gündem
Beşiktaş’tan Şok Açıklama: Milletvekili Locayı Bastı İki Arkadaşımızı Yumrukladı
Kayseri’de üç puanı alan Beşiktaş’tan şok açıklama geldi. Yönetici Adnan Dalgakıran bir Milletvekili ve kardeşi tarafından locamız basıldı ve 2 arkadaşımız yumruklandı.
Gündem
3 Ocak 2021 Koronavirüs Vaka Sayısı Tablosu
Koronavürüs testleri son 24 saatte 3 Ocak 2021 tarihi itibariyle 1 bin 515 kişinin septomlu, 9 bin 877 kişinin semptomsuz olarak koronavirüse yakalandığı belirlendi.
Gündem
Rektörlük Seçimi İçin Yasa Teklifi Meclis Gündemine Getirilmiyor
CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanı’nın doğrudan Rektör atamasına tepkisini göstererek, Rektör belirleme sürecinin geri getirilmesini istiyor.
You must be logged in to post a commentLogin