Antalya Siyaset

Yandaş Yazar Abdulkadir Selvi, Bahçeli’nin Yüzük Mesajını Yorumladı

Yandaş Yazar Abdulkadir Selvi, Bahçeli’nin Yüzük Mesajını Yorumladı
12 Haziran 2024 - 11:39

Selvi: ”Bahçeli, böylece hem Erdoğan’a hem Özgür Özel’e, ‘İkinize de ihtiyacım yok. Gerekirse yoluma tek başıma yürürüm.” mesajını verdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin grup toplantısında taktığı “Allah bana yeter” yazılı yüzük, hem dini hem de siyasi açıdan yorumlandı. Bahçeli’nin bu sembolik mesajı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel ile görüşme öncesinde dikkat çekti.

Bahçeli’nin Yüzüğündeki Sembol

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP lideri Özgür Özel ve Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ile görüşeceği gün partisinin grup toplantısında taktığı yüzük dikkat çekti. Yüzüğün üzerindeki “Allah bana yeter” yazısı sosyal medyada ve siyasi kulislerde geniş yankı buldu. Bu yüzüğün, Meclis muhalefet kulisinde “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mesaj” olarak yorumlandığı belirtiliyor.

Dini Referanslar ve Âl-i İmrân Suresi

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın MHP kaynaklarından edindiği bilgiye göre, yüzükteki “Allah bana yeter” sözü Kur’an-ı Kerim’in çeşitli surelerinde geçiyor. Ancak Bahçeli’nin göndermesi özellikle Âl-i İmrân Suresi 173. Ayeti’ne. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kur’an-ı Kerim tefsirine göre ayette, “Birtakım insanlar onlara, ‘İnsanlar size karşı asker toplamışlar, onlardan korkun’ dediler de bu, onların imanlarını arttırdı ve ‘Allah bize yeter, O ne güzel vekildir!’ diye cevap verdiler” ifadeleri yer alıyor.

Diyanet’in Âl-i İmrân Suresi 173. Ayeti tefsirinde şu ifadeler bulunuyor:

“Kureyş ordusu kumandanı Ebû Süfyân, Müslümanların üzerine saldırı planlarken onların kalabalık bir kuvvetle yaklaştığını duyunca planından vazgeçti. Bu sırada bir kervanın adamlarına, ‘Muhammed’e rastlarsanız ona, kendilerini toptan yok edeceğimizi söyleyiniz’ diyerek psikolojik savaş yöntemiyle Müslümanları korkutmak istedi. Bu söz Hz. Peygamber’le birlikte Müslümanlara ulaştığında onlar, ‘Hasbünallahü ve ni‘me’l-vekîl’ (Allah bize yeter, O ne güzel vekildir) dediler. Bu olay üzerine inen bu ayet, her türlü olumsuzluğa rağmen Müslümanların Allah ve Resûlü’ne olan imanlarını, güvenlerini ve kararlılıklarını göstermektedir. Buhârî’nin rivayetine göre ateşe atıldığı gün bu sözü Hz. İbrâhim de söylemişti.”

Selvi’den Siyasi Analiz

Gazeteci Abdulkadir Selvi, Bahçeli’nin yüzüklü mesajına dikkat çekerek şunları söyledi: “Semboller üzerinden mesaj vermeyi seven Bahçeli, yüzüğündeki ‘Bana Allah yeter’ mesajını paylaştı. Bahçeli, böylece hem Erdoğan’a hem Özgür Özel’e, ‘İkinize de ihtiyacım yok. Gerekirse yoluma tek başıma yürürüm. Allah bana yeter’ mesajını verdi. Bahçeli daha önce de arka fonda Ferdi Tayfur’un şarkısının olduğu yürüyüş videosunu paylaşmıştı.”

Bahçeli’nin bu sembolik yüzük tercihi, siyasi kulislerde farklı anlamlar yüklenerek yorumlanmaya devam ediyor. Bu mesajın nasıl karşılık bulacağı ise merak konusu.

Antalya Siyaset, Haber Hibya Haber Ajansı haber servisi ile çalışmaktadır. Sitemizde yer alan haberlerin kaynak gösterilmeden alınması yayınlanması yasaktır.