Ne Oldu?
BNP Paribas, Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerini içeren bir rapor yayımladı. Raporda, ‘’ TL tahviller enflasyondaki düşüşün rüzgarını arkasına alacak’’ denildi.
Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. İzin almadan kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen kişilere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5.000 günden 10.000 güne kadar adli para cezası verilecek. Platform gelirlerinin %1’i SPK’ya, %1’i TÜBİTAK bütçesine ödenecek.
İstanbul Valiliği, Bahçelievler'de çöken binada ölen, yaralanan ya da enkaz altında bulunan kimsenin olmadığını bildirdi.
Fed’in stres testine tabi tuttuğu 31 banka testten geçti.
Rusya Devlet Başkanı Putin'in İran geçici Cumhurbaşkanı Muhbir ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Görüşmede, Rusya ile İran arasında çeşitli alanlardaki ilişkiler ele alındı.
Financial Times’ta yer alan habere göre AB, Ukrayna'dan ithal edilen yumurta ve şekere yeniden gümrük tarifeleri uygulayacak.
Japonya Maliye Bakanı Suzuki, yen'in dolar karşısında 1986'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin ardından yaptığı açıklamada, Japonya'nın ani ve tek taraflı hamlelere karşı dikkatli olması nedeniyle para birimini savunmak için gerekli adımları atacağını söyledi.
Bolivya'da yeni atanan ordu komutanının emri üzerine, darbe girişiminde bulunan askerler geri çekildi.
Ne Olacak?
TCMB faiz kararı bugün açıklanacak.
ABD’de bugün 1Ç24 büyüme verisi açıklanacak.
İngiltere’de bugün BoE toplantı tutanakları yayımlanacak.
27 – 28 Haziran’da Gri Liste’nin açıklanması bekleniyor.
İran yeni Cumhurbaşkanı'nı 28 Haziran’da seçecek.
Borsa İstanbul’un bu sabah yatay açılış yapmasını bekliyoruz.
BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.
Bugün TCMB tarafından politika faizi kararı açıklanacak. Beklentimiz ve piyasa beklentisi Haziran ayında faizin %50'de sabit kalacağı yönünde.
2024 yılına girerken hiç şüphesiz piyasalar, TCMB’nin faiz karar metinlerinde verdiği mesaja paralel olarak 2024 yılının başlarında faiz artırımı beklemiyordu. Şubat ayında aylık bazda enflasyonun beklentilerin üstünde gelmesi ile birlikte yabancı kurumların beklentilerine paralel olarak politika faizi, 500 baz puan artışla %50,00’ye yükseldi. Atılan bu adım, yabancı yatırımcılarında dikkatini çekerken ‘rasyonel adımların devamı’ algısı fazlasıyla oluştu.
2024 yılı başlarında başkan değişikliği sürecinde o dönemdeki sözlü yönlendirmelerdeki başarılı süreç ile belirsizlik ortamı kısa sürede atlatıldı. Kısa süreli belirsizlik olması sebebinin beklentileri ise daha önce başkan değişikliklerinde politikaların da değişmesiydi. Bu sürecin iyi yönetilmesi ve Karahan’ın da ‘rasyonel politikalara devam’ mesajları yabancı kurumların da başkan değişikliğine pozitif bakmasına sebebiyet verdi.
KKM’nin hayatımızdan yavaş yavaş çıktığı ve TL’yi özendirme paketleri çerçevesinde TL’ye talebin artarak mevduatların da yükselmesi alternatif getiri arayışlarında mevduat faizini de öne çıkardı. Alternatif getirilerde TL’ye geçiş hızlanırken, dolara olan talep de azaldı. TCMB’nin dolar tarafında alıcılı olması da rezervler tarafını düzeltti. KKM’den çıkışların hızlanmasıyla birlikte TL’ye olan geçişlerin hızlanarak TL değer kazandı. Politika faizi ile birlikte mevduat faizlerinde de yükseliş yaşandı. Likidite bolluğu kaynaklı mevduat faizlerinde geri çekilme olasılığı ve enflasyon beklentileri kapsamında yılın son çeyreğinde politika faizinde indirim sinyallerini konuşabiliriz.
Kaynak: İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı