Antalya Siyaset

Temmuz Ayında Alkol ve Sigara Fiyatlarına Rekor Zam

Temmuz Ayında Alkol ve Sigara Fiyatlarına Rekor Zam
01 Temmuz 2024 - 12:08

Rakı ve Sigara Fiyatlarına Dev Zam: Temmuz Ayında Yeni Artışlar Yolda

Elektrik ve akaryakıttan sonra, Temmuz ayında alkol ve sigara fiyatlarına da büyük zam geliyor. Rakıya 115 lira, sigaraya ise 10 lira zam yapılacak.

Elektrik ve akaryakıt zamlarının ardından, Temmuz ayında alkol ve sigara fiyatlarına da büyük bir zam geliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) çarşamba günü açıklayacağı 6 aylık enflasyon oranının ardından, içki ve sigara ürünlerinin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) maktu tutarlarına yaklaşık yüzde 20 oranında zam yapılacak.

Alkolde Büyük Artış: Rakı 115 Lira Zamlanacak

Temmuz ayında yüksek alkollü içkilerin ÖTV oranında yapılacak yüzde 20’lik artışla, 1 litrelik rakının fiyatı 115 lira zamlanarak 1.075 liradan 1.190 liraya yükselecek. Bu zam, viski, cin gibi diğer yüksek alkollü içkileri de kapsayacak ve 1 litre rakının vergi yükü 657 liradan 772 liraya çıkacak.

Sigara Fiyatları da Zamlanıyor

Sigara fiyatlarında da yüzde 20’lik bir artış bekleniyor. Vergi eşiğinin 50 liradan 60 liraya yükselmesiyle birlikte, en ucuz sigaraların fiyatı 56 liradan 66 liraya çıkacak. Bu artış, hem maktu hem de asgari maktu ÖTV tutarlarına yansıyacak.

Tepkiler ve Beklentiler

Elektriğe gelen yüzde 38’lik zam sonrası akaryakıt fiyatlarındaki artış da hız kesmeden devam ederken, şimdi de alkol ve sigara ürünlerine yapılacak olan bu zamlar, vatandaşlar tarafından büyük tepkiyle karşılanıyor. Hükümet, bu zamların enflasyonu düşüreceğini savunurken, temel ihtiyaç maddelerine yapılan bu artışların halkın bütçesini daha da zorlayacağı düşünülüyor.

Ekonomik Etkiler

TÜİK’in çarşamba günü açıklayacağı enflasyon verileri, alkol ve sigara fiyatlarına yapılan zamların yanı sıra, önümüzdeki dönemde diğer temel tüketim ürünlerine de zam geleceği beklentisini artırıyor. Elektrik ve akaryakıt fiyatlarına yapılan zamların ardından, içki ve sigara fiyatlarındaki bu artışların enflasyonu daha da yükselteceği öngörülüyor.

Sonuç

Temmuz ayıyla birlikte vatandaşlar, akaryakıt, alkol ve sigara fiyatlarındaki büyük artışlarla karşı karşıya kalacak. Özellikle alkol ve sigara tüketicileri, bu zamlardan ciddi şekilde etkilenecek. Hükümetin enflasyonla mücadele politikalarının, halk üzerindeki ekonomik baskıyı hafifletip hafifletmeyeceği merak konusu.

Antalya Siyaset, Haber Hibya Haber Ajansı haber servisi ile çalışmaktadır. Sitemizde yer alan haberlerin kaynak gösterilmeden alınması yayınlanması yasaktır.