Antalya Siyaset

Viktor Orbán’ın sağcı grubu AB Parlamentosu tarafından tanınma kotasına ulaştı

Viktor Orbán’ın sağcı grubu AB Parlamentosu tarafından tanınma kotasına ulaştı
07 Temmuz 2024 - 17:23

Milliyetçi lider 30 Haziran'da "Avrupa için Vatanseverler" adlı bir AB parlamento grubu kurma niyetini açıklamıştı.

Danimarka Halk Partisi ve Flaman milliyetçisi bağımsızlık yanlısı Vlaams Belang Cumartesi günü katılacaklarını açıklayarak Avrupa için Vatanseverler'e AB parlamentosunun resmi tanınma eşiğini karşılamaya yetecek 23 milletvekili verdi.

Avusturya'nın aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPOe), eski Çek başbakanı Andrej Babis'in merkezci ANO'su, Hollandalı İslam karşıtı siyasetçi Geert Wilders'in Özgürlük Partisi (PVV), Portekiz'in aşırı sağcı Chega partisi ve İspanya'nın Vox'u da grubun diğer partiler arasında yer alıyor.

Orbán partilerin Pazartesi günü Brüksel'de bir araya geleceğini söyledi. Fransa'daki Ulusal Ralli, Pazar günü yapılacak ikinci tur seçimlerin ardından bir başka müttefik haline gelebilir. Matteo Salvini liderliğindeki İtalya Ligi de yeni harekete ilgi duyduğunu ifade etti ancak katılımını teyit etmedi.

Avrupa için Vatanseverler'in kurulmasıyla birlikte Orbán, AB parlamentosundaki en baskın aşırı sağcı güç olmayı hedefliyor. Muhafazakâr aile değerleri ve göç karşıtı kampanyaların yanı sıra grup, Rusya'nın işgaline karşı Ukrayna'nın savunmasına Avrupa'nın verdiği desteğin sona erdirilmesi için bastıracak.

Bu arada AB Dış Politika Şefi Josep Borrell, Cumartesi günü Azerbaycan'da düzenlenen Türk Devletleri Örgütü toplantısına katılan Orbán'ı eleştirdi.

 

Hibya Haber Ajansı

Antalya Siyaset, Haber Hibya Haber Ajansı haber servisi ile çalışmaktadır. Sitemizde yer alan haberlerin kaynak gösterilmeden alınması yayınlanması yasaktır.