Antalya Siyaset

TMO 2024 Buğday Alım Fiyatlarını Belirledi.

TMO 2024 Buğday Alım Fiyatlarını Belirledi.
06 Haziran 2024 - 22:01

2024 Ekmeklik Buğday için 9 250 TL Fiyat Belirlendi.

ANKARA – Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 mahsulü hububat alım fiyatlarını belirledi. Buna göre, 2. grup hububat alım fiyatları ton başına makarnalık buğday için 10 bin lira, ekmeklik buğday için 9 bin 250 lira ve arpa için 7 bin 250 lira olarak belirlendi. Verilecek fark ödemesi desteği ile birlikte üreticilerin eline ton başına makarnalık buğday için 11 bin 750 lira, ekmeklik buğday için 11 bin lira ve arpa için 8 bin lira geçeceği ifade edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2024 Hububat Alım Fiyatları’na ilişkin açıklama yaptı.

Üretimde Azalış Bekleniyor

Açıklamaya göre, TÜİK 1. Tahmin verilerine göre hububat grubunda geçen yıla göre ortalama yüzde 5,4 azalış bekleniyor. Buğday üretiminin ise geçen yıla göre yüzde 4,5 azalışla 21 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Hasat şu anda ülke genelinde yaklaşık yüzde 5 seviyelerinde. 14 Mayıs 2024 tarihinden itibaren üreticilere depolama imkanı sağlamak amacıyla TMO’ya arz edilen ürünler teslim alınmaya başlandı. Hasat başlangıcından bugüne kadar piyasalar yakından takip edilerek, bugün itibarıyla TMO hububat alım fiyatları ve fark ödemesi desteklerinin açıklanmasına karar verildi.

2024 Hububat Alım Fiyatları

Makarnalık Buğday: 10 bin lira (ton başına)
Ekmeklik Buğday: 9 bin 250 lira (ton başına)
Arpa: 7 bin 250 lira (ton başına)
Bakanlık, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere buğday için ton başına 1,750 lira, arpa için ton başına 750 lira fark ödemesi desteği verecek. Bu desteklerle birlikte üreticilerin eline ton başına makarnalık buğday için 11 bin 750 lira, ekmeklik buğday için 11 bin lira ve arpa için 8 bin lira geçecek.

İlave Destekler ve Ödeme Süresi

Üreticilere ilave olarak gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği de verilmeye devam edilecek. Ürün bedeli ödemeleri 45 gün içinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yatırılacak.

Dış Ticaret Tedbirleri

Üreticilerin hasat döneminde arz yoğunluğu kaynaklı fiyat düşüşlerinden etkilenmesini önlemek, ihracat için gerekli hammadde tedarikini yurt içi üretimden karşılamak ve üretici lehine piyasa istikrarını sağlamak amacıyla bazı dış ticaret tedbirleri alınacak:

2018 yılı Eylül ayından bu yana yasak olan yurt içinde üretilen buğdaylarla yapılan kati un ihracatı serbest bırakıldı.
Ekmeklik/makarnalık buğday ve arpa ile bunların kırıkları dahil ihracatı kontrollü olarak (TMO’dan uygunluk almak şartıyla) serbest bırakıldı.

Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğday ithalatı 21 Haziran 2024’ten 15 Ekim 2024 tarihine kadar durduruldu. Bu tarihte oluşacak piyasa şartlarına göre durdurma işlemi daha ileri bir tarihe ötelenebilecek.
Alımlara ilişkin detaylar ile diğer ürün fiyatlarına ilişkin açıklama TMO tarafından yapılacak.

EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Antalya Siyaset, Haber Hibya Haber Ajansı haber servisi ile çalışmaktadır. Sitemizde yer alan haberlerin kaynak gösterilmeden alınması yayınlanması yasaktır.