Antalya’da Ek Hesap Kullanımı Zirvede: Kredi Kartı Borçları Artışta
Antalya’da ek hesap kullanımı son üç ayda yüzde 33.1 artarak rekor seviyeye ulaştı. BDDK’nın Fintürk verilerine göre, kredi kartı borçlarında Antalya, Türkiye genelinde dördüncü sırada yer alıyor.
Antalya – Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bünyesindeki Fintürk’ün il bazında açıkladığı sonuçlar, Mart 2024 sonu itibarıyla kredi kartı borçları ve ek hesap kullanımıyla ilgili çarpıcı veriler ortaya koydu. Antalya’da ek hesap kullanımı yüzde 33.1 oranında artarak 215.2 milyar liraya ulaştı. Bu artış, Türkiye genelinde en yüksek oran olarak dikkat çekiyor.
Ek Hesap Kullanımında Antalya Zirvede
Fintürk’ün verilerine göre, ek hesap kullanımı Türkiye genelinde son üç ayda yüzde 25.8 oranında artış gösterdi. Bu artışta en büyük pay Antalya’ya ait olup, burada ek hesap kullanımı yüzde 33.1 oranında yükseldi. İstanbul’da bu oran yüzde 25.5 olurken, en düşük artış yüzde 18.4 ile Hakkâri’de kaydedildi.
Kredi Kartı Borçlarında Antalya İlk Dörtte
Mart 2024 sonu itibarıyla, bireysel kredi kartı borçları Türkiye genelinde yüzde 19.1 artarak 1.4 trilyon liraya çıktı. Antalya, kredi kartı borç artışında yüzde 22.8 ile Türkiye genelinde dördüncü sırada yer aldı. En büyük artış yüzde 37.5 ile Konya’da olurken, Bursa yüzde 25.1, Muğla yüzde 23.9 ve Aksaray yüzde 22.6 oranlarında artış yaşadı. İstanbul ise yüzde 20 oranıyla kredi kartı kullanımının en yoğun olduğu il oldu. Malatya ise yüzde 7.1 ile borç artışının en az olduğu il olarak belirlendi.
Türk Lirası Değer Kaybediyor, Borçlar Artıyor
Yüksek enflasyon ve Türk Lirası’nın değer kaybı, vatandaşların ekonomik sıkıntılarını derinleştiriyor. Hayat pahalılığı karşısında sık sık kredi kartına başvuran vatandaşlar, artan borçlarla başa çıkmak zorunda kalıyor.
İhtiyaç Kredilerinde En Büyük Artış Tunceli’de
İhtiyaç kredisi borçları da ortalama yüzde 7.8 artışla 880.4 milyar liraya yükseldi. En fazla artış yüzde 13.2 ile Tunceli’de gerçekleşti. Tunceli’yi yüzde 12.2 ile Ardahan, yüzde 12.1 ile Gümüşhane, yüzde 11.8 ile Rize ve yüzde 11.7 ile Kırşehir takip etti. İstanbul’da ihtiyaç kredisi borçları yüzde 8.2 oranında arttı. Hatay ise yüzde 2.2 ile en fazla düşüş yaşanan il oldu.