Yeni yapılan bir çalışma ile gayrimenkul alım satımında yeni düzenleme yolda.
Hükümet, gayrimenkullerin gerçek değeri üzerinden alım satımını zorunlu kılan ve tüm firmalar için asgari kurumlar vergisi getiren yeni bir vergi paketi hazırlıyor. Bu adımlar, bütçe açığını azaltmayı ve vergi adaletini sağlamayı hedefliyor.
ANTALYA- Hükümet, gayrimenkullerin gerçek değeri üzerinden alım satımını zorunlu kılan ve tüm firmalar için asgari kurumlar vergisi getiren yeni bir vergi paketi üzerinde çalışıyor. Hükümetin, bütçe açığını azaltmayı ve vergi adaletini sağlamayı hedeflediği bu düzenlemeler, ekonomide önemli değişiklikler getirecek.
Vergilendirme Gerçek Değer Üzerinden
Hükümetin yaptığı bir diğer çalışma ise gayrimenkullerin ve arsaların gerçek değeri üzerinden alım satımını zorunlu hale getirmek. Bu düzenleme ile imar rantı veya taşınmaz satışından elde edilen gelirlerin gerçek değeri üzerinden vergilendirilmesi amaçlanıyor. Hükümet, uygulamaya koyduğu tasarruf tedbirleri ile bütçe açığını azaltmayı hedeflerken, bir yandan da bütçenin gelir kalemlerini artırmak için kayıt dışı ekonomiyle mücadele ediyor. Vergi mevzuatındaki tüm muafiyet ve indirimler maliye bürokrasisi tarafından gözden geçirildi. Ekonomiye katkısı olmayan indirim, istisna ve muafiyetler listelendi. Kurumlar vergisinden, gelir vergisine, KDV’den tapu harçlarına kadar birçok başlıkta yürürlükte olan istisna ve muafiyetlerin kaldırılması planlanıyor.
Kurumlar Vergisine Düzenleme
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği, çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması uygulaması da yeni vergi paketinde yer alacak. Yeni pakette, teşvik, istisna veya muafiyet kapsamına girse bile firmaların ödeyeceği kurumlar vergisinin yüzde 15’in altına düşmemesi sağlanacak. Benzer bir uygulama yurt içindeki firmalar için de geçerli olacak. Devletin verdiği teşviklerden ya da vergi istisnalarından yararlansa bile, şirketler asgari bir kurumlar vergisi ödemek zorunda kalacak.
Devlet 2 Trilyonluk Gelirden Vazgeçiyor
Vergiden muaf olan faaliyetlere her seferinde yenileri eklendiği için, istisna, muafiyet ve vergi indirimlerinin kapsamı giderek genişledi. Örneğin, kurumlar vergisinden istisna tutulan 30 civarında kazanç alanı bulunuyor. Ayrıca, KDV Kanununda, bazı mal ve hizmetlerin teslimi, bazı taşımacılık faaliyetleri, kültür ve eğitim amaçlı faaliyetler ile konut alım-satımında uygulanan onlarca istisna, muafiyet veya indirime yer veriliyor. Bazı vergi uzmanlarına göre, bu muafiyet ve indirimler nedeniyle devlet 2 trilyon liralık gelirden vazgeçiyor.