Güya ”Zengine” dokunacaklardı! İlk yaptıkları servet vergisi’ni taslaktan çıkarmak olmuş.
Vergi Paketi Taslağında Geri Adım
Meclis’e sunulması beklenen vergi paketi taslağında, birçok kritik madde değiştirildi. Buna göre, beyan edilen gelir ile harcamalar arasında yüzde 20’den fazla fark olanlardan servet vergisi alınması maddesi çıkarıldı. Aynı şekilde, borsada kazanç vergisi ve kiralardan yüzde 20 stopaj vergisi gibi maddeler de taslaktan çıkarıldı.
Taslaktan Çıkarılan Maddeler
Servet Vergisi: Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın önerisi doğrultusunda, beyana tabi geliri ile yapılan harcamalar arasında yüzde 20’nin üzerinde uyumsuzluk olan mükelleflerden özel gider bildirimi istenmesini ve izah edilemeyen fark tutarlarından servet vergisi alınmasını içeren madde taslaktan çıkarıldı.
Borsada Kazanç Vergisi: Borsa İstanbul’da işlem gören ve 3 yıldan kısa süreyle elde tutulan hisse senetlerinden vergi alınmasını öngören madde geri çekildi. Bu madde, hisse senetlerinin elde tutulma süresine göre farklı oranlarda vergilendirme yapmayı amaçlıyordu.
Yem ve Gübre KDV Oranı: Yem satışında yüzde 10, gübre satışında yüzde 20 KDV alınmasını öneren madde de taslaktan çıkarıldı. Hâlen bu ürünlerde yüzde 1 KDV uygulanıyor.
Diğer Değişiklikler ve İptaller
Tapuda Gerçek Bedelle Satış: Gayrimenkullerin emlak vergisine esas değeri değil, bölgesel rayiç bedel üzerinden vergilendirilmesini öngören madde de taslaktan çıkarıldı.
Kiralarda Yüzde 20 Stopaj: Kiraların yüzde 20’sinin stopaj olarak kesilmesini ve birden fazla evi olanlardan ekstra vergi alınmasını öngören madde de taslaktan çıkarıldı.
Kitapta Vergi İstisnası: Basılı kitap ve süreli yayınların teslimine uygulanan KDV istisnasının kaldırılması önerisi de taslaktan çıkarıldı.
Basit Usul Esnaf Vergisi Muafiyeti: 850 bin esnafı ilgilendiren basit usul vergi muafiyetinin kaldırılması ve gerçek vergilendirmeye geçilmesi önerisi de taslaktan çıkarıldı.
Gündemde Kalan Maddeler
Yurt Dışı Çıkış Harcı: Yurt dışı çıkış harcının 150 TL’den 1500 TL’ye yükseltilmesi ve her yıl değerleme oranında artırılması maddesi taslakta yer aldı.
Engellilere ÖTV İstisnası: Engellilere uygulanan ÖTV istisnasının nakit desteğe çevrilmesi önerisi taslağa girmedi, ancak mevcut istisnanın 5 yılda bir yerine 10 yılda bir uygulanması önerisi taslakta yer aldı.
Bağ-Kur ve SSK Prim Gün Sayısı Eşitlenmesi: Bağ-Kur’lu esnafın prim gün sayısının SSK’lı çalışanlarla eşitlenmesine yönelik madde taslakta yer almadı.