Antalya Siyaset

Antalya Falezlerinde Tehlike: Sub Board Sporcuları Akdeniz Foklarını Rahatsız Ediyor

Antalya Falezlerinde Tehlike: Sub Board Sporcuları Akdeniz Foklarını Rahatsız Ediyor
23 Haziran 2024 - 15:48

Falezlerdeki Sub Board Etkinlikleri Akdeniz Foklarına Zarar Veriyor

Antalya falezlerine yüzlerce sub board (kürek sörfü) sporcusunun akın etmesi, nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının yuvalama alanlarında ciddi tehdit oluşturuyor. Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu rotanın hızla değiştirilmesi gerektiği konusunda uyardı.

Akdeniz Fokları ve Yuvalama Alanları

ANTALYA- Dünyada sadece 700 kadar kaldığı bilinen ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Akdeniz foklarının önemli yuvalama alanlarından biri de Antalya falezleridir. Falez boyunca yer alan mağaralarda yaşayan bu foklar, özellikle yaz aylarında falez kıyılarına düzenlenen tekne turlarıyla turistlerin ilgi odağı oluyor. Ancak bu yıl, teknelere ek olarak sayıları yüzleri geçen sub board meraklıları da bölgeye ilgi gösteriyor.

Sub Board Sporcularının Etkisi

Sörf tahtası üzerinde ayakta durularak kürekle yol alınan bu su sporu türü, özellikle gün doğumu ya da gün batımında Konyaaltı Sahili’nden denize açılarak falez kıyılarından geçerken mağaralara giriş yapıp fotoğraf çektiriyor ve ardından Antalya Kaleiçi Yat Limanı açıklarına doğru seyredip dönüş yapıyor. Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu güzergahın her gün yüzlerce kez yapılmasının Akdeniz foklarını ve mağaralarda yuvalanan yarasaları rahatsız ettiğini belirtiyor.

Fokların Yaşam Döngüsü ve Tehditler

Prof. Dr. Gökoğlu, “Falezleri gözlemlemek için çok yoğun yapılıyor. Denizin sakin olduğu dönemlerde Antalya falezlerinde bu spor sıklıkla yapılıyor. Mağaraların içlerine kadar giriyorlar. Foklar, iki yılda bir yavru veren canlılar. Ender yavru verdikleri için alanlara müdahale etmememiz gerekir” dedi. Yavruyken anne fokun mağara girişinde rahatsız edilmesi durumunda yavrusunu terk edebileceğini ve bunun yavrunun ölümüne yol açabileceğini vurguladı.

Önerilen Önlemler

Falez kıyısına kadar girilmeden açıktan bu sporun yapılabileceğini belirten Prof. Dr. Gökoğlu, önlem almak için şamandıra ile bir set çekilerek sınır belirlenmesi gerektiğini söyledi. Böylece hem Akdeniz fokları hem de mağaralardaki diğer canlıların korunabileceği ifade edildi.

Antalya Siyaset, Haber Hibya Haber Ajansı haber servisi ile çalışmaktadır. Sitemizde yer alan haberlerin kaynak gösterilmeden alınması yayınlanması yasaktır.