Cavit Arı, yüksek mazot, gübre, ilaç fiyatları altında ezilen çiftçilerin borçla üretmeye devam ettiğini ve üretimin desteklenmesi gerektiğini belirtti.
CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Batı Antalya Sulama Birliği’nin Elmalı Ovası’na su temin eden Çayboğazı Barajı sulama ücretlerine yaptığı fahiş zamma tepki gösterdi. Arı, sulama ücretlerinin dekar başına 475 TL olarak belirlenmesinin çiftçilerin maliyetlerini artıracağını ve çiftçileri topraktan koparacağını belirtti.
Fahiş Zam Çiftçileri Zor Durumda Bırakacak
ANTALYA- CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Batı Antalya Sulama Birliği’nin yönettiği ve Elmalı Ovası’na su temin eden Çayboğazı Barajı sulama ücretlerinin 2024 yılı için dekar başına 475 TL olarak belirlenmesine tepki gösterdi. Arı, 2023 yılında önce 216 TL, ardından Cumhurbaşkanlığı kararı ile 110 TL olarak belirlenen sulama ücretlerinin bu yılki artışıyla çiftçilerin maliyetlerinin önemli ölçüde artacağını vurguladı.
Sulama Ücretleri ve Çiftçinin Durumu
Arı, tarla ve bahçelerin sulama fiyatlarına yapılan aşırı zamların çiftçilerin maliyetlerini önemli ölçüde artıracağını belirterek, “Çiftçimiz zaten zor durumdadır. İlaç, gübre, mazot, tohum bu kadar pahalıyken bir de suya gelen zam çiftçimizi zora sokmaktadır” dedi. Barajlardaki su miktarının düşük seviyede olduğunu ve çiftçilerin su ihtiyacını karşılamaktan uzak olduğunu ifade eden Arı, “Elmalı üreticisi bahçesinde yeterli ürün alması için 5 defa sulama alması gerekmektedir. Bu aşamada bahçelere 2 defa su verilmesi söz konusudur” dedi.
Yüksek Maliyetler ve Çiftçinin Durumu
Arı, düşük seviyedeki sulama ile çiftçilerin ne meyve alabileceğini ne de kaliteli bir üretim yapabileceğini söyledi. Yüksek girdi maliyetleri altında ezilen çiftçilerin zor durumda olduğunu belirten Arı, suya yapılan fahiş zammın çiftçileri adeta nefes alamaz hale getireceğini ve iktidarın bu zamlardan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Arı, “Çiftçimize ödemede kolaylıklar sağlanmalı ve devlet desteği artırılmalıdır” dedi.
Ülke Çapında Çiftçilerin Durumu
Arı, yüksek mazot, gübre, ilaç fiyatları altında ezilen çiftçilerin borçla üretmeye devam ettiğini ve üretimin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Zam kararının özellikle yaz aylarında sulama ihtiyacının artmasıyla birlikte çiftçilerin maliyetlerini önemli ölçüde artıracağını vurgulayan Arı, “Çiftçilerimiz zaten artan girdi maliyetleriyle mücadele ederken, sulama fiyatlarına yapılan bu zam, üretim maliyetlerini daha da yükseltecektir. İktidarın bu yaklaşımı çiftçileri tarlalardan, bahçelerden uzaklaştıracak ve çiftçimizi topraktan koparacaktır. Bu anlaşılır bir durum değildir” diyerek açıklamasını tamamladı.